Nataliya | 2018-01-08 20:10:19

Серцева недостатність? Стенокардія? Дуже потрібна консультація!!!

Доброго дня! Дуже прошу, порадьте мені, що робити. Турбують симптоми, іноді навіть при навіть незначному фізичному навантаженні (звичайна хатня робота): стискаючий біль в серці, відчуття нестачі повітря, виражена слабкість, прискорене сердцебиття, буває сухий кашель, різке підвищення АТ, запаморочення. Лише десь через 10-20 хвилин поступово симптоми зникають. Вночі теж іноді буває стискання у грудях, відчуття нестачі повітря, аритмія (екстраситолія), запаморочення. Іноді майже весь день відчуваю слабкість. Помічаю синюшність нігтів рук. Травень-вересень постійно набряк гомілок, у холодну пору року теж іноді буває. В нашій поліклініці (ЦПМСД) немає кардіолога, тому в вересні звернулась за консультацією на дому до приватного кардіолога (у мене вестибуло-атактичний синдром, постійно м'язово-тонічні спазми ніг, при користуванні транспортом виражені запаморочення, тому проходила лабораторні обстеження, холтер, консультації). Кардіолог, діагноз: Гипертонічна хвороба II ст. - III ступень, Гіпетрофія лівого шлуночка, СН1, Ризик III. Після прийому ліків стан дещо покращився. В жовтні була консультація невролога: Вертебро-базілярна недостатність у вигляді вестибуло-атактичного синдрома, Дисциркуляторна енцефалопатія I - II ст. гипертонічна форма. Медикаментозне лікування переносила важкувато. Після уколів Церегіна, вище вказані симптоми посилилися, аритмія (особливо вночі) стала виникати у вигляді нападів. Мені 47 років. Дані останніх кардіограм: (ЕКГ-1: ЧСС - 89/хв.; PR - 135 мс; зубець Р - 150 мс; комплекс QRS – 75 мс; зубець Т - 322 мс; QT/QTc - 467 мс/510 мс; P/QRS/T вісі - 55.1 град./18.7 град./цифра не відпечаталась повністю; R(V5)/S(V1) - 0.88 мВ/1.99 мВ; R(V5)+S(V1) - 1.88 мВ; синусовий ритм; гіпертрофія лівого шлуночка, 2 передсердні екстраситоли (парні), подовження QТc - 510 мс при ЧСС 89/хв. *** ЕКГ-2: ЧСС - 86/мин.; PR - 147 мс; зубець Р - 110 мс; комплекс QRS – 75 мс; зубець Т - 267 мс; QT/QTc - 395 мс/474 мс; P/QRS/T вісі — 50.3 град./15.7 град./36.9 град.; R(V5)/S(V1) - 0.88 мВ/1.97 мВ; R(V5)+S(V1) - 1.85 мВ; синусовый ритм; Ознаки гіпертрофії лівого шлуночка). Підкажіть, будь ласка, що мені робити? Це симптоми серцевої недостатності, чи стенокардії? Чи ускладнення високого тиску? Чи потрібна повторна консультація кардіолога? Дякую!

Ответы врачей 1

287
Пророк Сергей Юрьевич
Пророк Сергей Юрьевич
кардиолог, кардиохирург
*
Адрес: г. Киев, ДУ "НПМЦДКК" МОЗ Украины
Телефон: 0638184015
Скоріш за все у Вас стенокардія напруги. Опосередковано про це свідчить вертебро-базилярна недостатність, імовірно обумовлена холестериновими бляшками. Шляхи два: 1) радикальне лікування (тобто максимально ефективне) - Вам показана коронарографія з подальшим вирішенням питання про необхідність інших втручань (стентування, шунтування) + корекція антигіпертензивної терапії 2) підбір терапії (тимчасові заходи), що полегшить стан на зараз. В першому випадку треба бути готовим до значних фінансових витрат - наприклад один коронарний стент може коштувати від 15 тис. гр. В другому випадку фінансові витрати значно менші, але результат тимчасовий і спрогнозувати точно на скільки його вистачить неможливо. Моя рекомендація: повторна консультація з кардіологом з подальшою плановою госпіталізацією у кардіологічний/кардіохірургічний стаціонар Мой сайт http://91.213.33.194:3000/

ВХОД или регистрация

Забыли пароль?

Войти с помощью:

Вход или РЕГИСТРАЦИЯ

Нажимая «Зарегистрироваться»
вы соглашаетесь с правилами пользования

Войти с помощью:

Назад