Іванна | 2018-06-06 15:08:03

Відкрите овальне вікно

Доброго дня! Допоможіть будь ласка з рекомендацією. У мого сина (на даний момент йому 9 років) з народження відкрите овальне віконце. Кожного року ми з сином проходимо обстеження (УЗД серця) і спостерігаємо чи немає переливання крові у серці. Діаметр віконечка становить від 5-6 мм. Цього року пройшовши обстеження , один лікар порекомендував зробити операцію, а інший ще поспостерігати, мовляв що правий шлунок не надто збільшений (2,0 см). Після цього я не знаю до чиєї думки прислухатися.Порадьте будь ласка як повести себе в даній ситуації. Спасибі за відповідь.

Ответы врачей 2

79
Дитковский Игорь Александрович
Дитковский Игорь Александрович
кардиолог, кардиохирург
*
Адрес: г. Киев, Украина, Национальный институт сердечно-сосудистой хирургии им. Н.Амосова НАМН
Телефон: 044 275 61 48
Доброго дня! Якщо це дійсно овальне вікно, то чіпати його не потрібно ніколи. Це варіант норми. ЕхоКГ через грудну клітку часто збільшує розмір сполучення. Чекайте підлікового віку, коли зможете зробити черезстравохідне ЕхоКГ без наркузу і тоді встановимо точний діагноз. Життю дитини зараз нічого не загрожує, час у Вас є.
316
Пророк Сергей Юрьевич
Пророк Сергей Юрьевич
кардиолог, кардиохирург
*
Адрес: г. Киев, ДУ "НПМЦДКК" МОЗ Украины
Телефон: 0638184015
Скоріш за все не відкрите овальне вікно, а дефект міжпередсердної перетинки. Бажано закрити у плановому порядку. Дані вади при відсутності симптомів прийнято оперувати до походу у школу, проте це не є законом, відтермінування втручання не є критичним. Враховуючи розміри дефекту - малоімовірно, що він закриється. Можна мінінвазивно - оклюдером. Проте оклюдер досить дороговартісний. Хірургічно через мінінівазивний доступ - робиться у нас в клініці. Якщо відкинути фінансове питання то оклюдер краще через меншу травматичність для дитини. Якщо можливості отримати оклюдер немає, тоді краще операція з косметичним розрізом ніж класична.