Наталія | 2019-01-15 23:45:34

Консультація щодо результатів аналізів (пріоритет 25-гідроксивітамін D, 25-(OH)D)

Шановний Володимире Івановичу! Сьогодні отримала результати аналізів. До деяких даних є питання. Мені 48 років. Дуже низький рівень 25-гідроксивітамін D, 25-(OH)D - 5.7 нг/мл (дефіцит: <20.0). Цьому є пояснення - у мене захворювання хребта (переважно, ШВХ і ГВХ, в 2005 р. виявлена компресія Th8 хребця), з 20 років прогресує; декілька років майже постійно вдома із-за ВБН з вестибуло-атактичним синдромом (постійно порушення координації і запаморочення), ДЦЕ 1-2 ст. гіпертонічна; спазми м'язів ніг. На диво цей раз паратгормон ПТГ вявився у нормі - 64,6 пг/мл (Н 15-65)... Майже 3 місяці тому паратгормон ПТГ був підвищений - 108,8 пг/мл... До повторної здачі аналізу приймала антагоніст кальцію "Амлодипін Сандоз", "Анаприлін", краплі "Кордевіт". Чи могли ці препарати нормалізувати паратгормон, чи похибка в результаті аналізу? З 2015 р. у меня підвищений паратгормон. Після прийому препаратів і ЛПНЩ знизились з 4,32 ммоль/л (високий рівень) до 3.14 ммоль/л (вище оптимального рівня). Тиреотропний гормон ТТГ - 3,49 мкМО/мл (Н 0.27 - 4,2). Іде підвищення ТТГ в порівнянні з весною 2018 р. На 2-3 кг прибавилася вага, добре що вага в межах норми. Чи можу я, щоб недопустити ще більшого підвищення ТТГ і ваги, приймати "L-тироксин" (25 або 12,5 мг в день)? Але ж до гормональної перебудови були всі ознаки гіпертиреозу... Або препарат краще приймати з натуральними компонентами "Тіреоклін"? Дуже низького рівня низький рівень 25-гідроксивітамін D, 25-(OH)D - 5,7 нг/мл (дефіцит: <20.0) щоб нормалізувати, який препарат найкращий "Декрістол D3", є вдома вже куплений "Вігантол"? Який препарат Ви порадите? Дякую за консультацію!

Ответы врачей 1

1128
Панькив Владимир Иванович
*
Изображение будет видно только врачу, и не будет показано пользователям сайта на страницах консультаций. * Ваш е-мейл конфиденциален и не будет доступен другим пользователям
Доброго дня! Результати аналізів вказують на виражений дефіцит вітаміну D на фоні нормального рівня ПТГ і кальцію. Антагоніст кальцію "Амлодипін Сандоз", "Анаприлін", краплі "Кордевіт" не мають прямого впливу на рівень ПТГ. З 2015 р. у Вас підвищений паратгормон (немає попередніх результатів іонізованого кальцію, вітаміну D, УЗД передньої поверхні шиї, даних про масу тіла). Тиреотропний гормон ТТГ - 3,49 мкМО/мл відповідає віковій нормі. В даний час настає вікова перебудова організму зі збільшенням маси тіла при малоруховому способі життя. Тому прийом тироксину сприятиме ще більшому підвищенню ваги. Тіреоклін не має жодної доказової бази. Тому насамперед нормалізуйте рівень 25-гідроксивітамін D шляхом прийому холекальциферолу (на Ваш вибір) - доза 4000 МО на добу впродовж трьох місяців. Потім контроль аналізів: ТТГ, ПТГ, віт.D, кальцій іонізований.
Консультации на сайте likar.info носят ознакомительный характер. Перед лечением проконсультируйтесь с вашим лечащим врачом.